En ”god” idé Une ”bonne” idée

Ibland förstår jag inte var jag får alla mina ”goda” idéer ifrån. Och det som är bra är att de just blir goda i dubbel bemärkelse. Som nu i kväll, till exempel. Först visste jag inte vad jag skulle laga för mat, men helt plötsligt fick jag en idé. Att göra en soppa. Och jag lever verkligen efter den svenska principen: ”Man tager vad man haver.” Det innebär att man öppnar sina köksskåp och sitt kylskåp, och tittar efter vilka ingredienser man har. Jag hade: lök, vitlök, morötter, vitkål, rotselleri och röda linser. Resultatet blev smakfullt. Det gällde bara att steka den hackade löken i lite olja, tills den glänste utan att få färg, hälla i den skurna vitkålen, den hackade rotsellerin och de skivade morötterna, hälla i cirka en liter vatten som precis täckte över grönsakerna, pressa vitlöken och hälla i cirka en deciliter röda linser. Salta, peppra, lite torkade mejram och persilja, och låta småkoka i cirka 20 minuter. Det blev väldigt mustigt, smakrikt och värmande. En god idé i dubbel bemärkelse. 🙂

Des fois je me demande d’où me viennent toutes mes ”bonnes” idées. Et ce qui est intéressant, c’est qu’elles sont bonnes dans les deux sens du terme. Comme ce soir, par exemple. D’abord, je ne savais pas ce que j’allais faire à manger, men soudain j’eu une idée. De faire une soupe. Et je vis bien d’après le principe suédois: ”On prend ce que l’on a.” Cela implique que l’on ouvre ses placards et son frigo, et l’on regarde de quels ingrédients l’on dispose. J’avais: un oignon, de l’ail, des carottes, du chou blanc, du céleri-rave et des lentilles rouges. Le résultat fut délicieux. Il m’a suffit de faire revenir l’oignon hâché dans un peu d’huile, jusqu’à ce qu’il soit brillant sans prendre de couleur, verser les carottes, le chou-blanc et le céleri coupé en morceaux, presser l’ail et ajouter environ un decilitre de lentilles rouges. Saler, poivrer, un peu de marjolaine et de persil séchés, et laisser mijoter environ 20 minutes. Ce fut vraiment savoureux et réchauffant. Une bonne idée, dans les deux sens du terme. 🙂

avatar

Om admin

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Recept Recettes, Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*