Dagens citat Citation du jour

”Om man utbildar kvinnor, utbildar man hela världen.”

”Si l’on éduque les femmes, on éduque le monde.”

Igår såg jag ett reportage “Mardröm i sagolandet” på SVT:s hemsida om etiopiska kvinnor som åker till Dubai för att arbeta som hembiträden. Hade dessa kvinnor fått utbildning hade de aldrig råkat ut för det de råkade ut för, misshandel, slaveri, blivit sexuellt utnyttjade, fängelse om de flydde. Dubai är ett paradis för dem som har mycket pengar, men den världen fungerar inte utan dessa människor som arbetar under slavliknande former.
      Jag vill bara skriva att vi kvinnor i västvärlden, vi har ett bra liv, för många kvinnor har kämpat för att vi ska få rättigheter. Det får man aldrig glömma, och man ska aldrig sluta kämpa. I reportaget fanns just en sådan kvinna som kämpade för att informera dessa unga kvinnor, det tyckte jag var fantastiskt. Därför är jag också stolt att vara lärare, för det är vi som för kunskap vidare.
      Utbildar man kvinnor, så utbildar man hela världen, därför att de lär de sig sina rättigheter, de lär sig att ifrågasätta rådande system, de får ett bättre liv. Jag skulle själv inte kunna skriva detta idag om jag inte hade fått någon utbildning.

Hier soir, j’ai vu un reportage à la télé “Cauchemar au paradis”, qui parle de jeunes femmes éthiopiennes qui partent pour Dubaï pour y travailler comme bonnes. Si ces femmes avaient reçu une éducation, il ne leur serait pas arrivé ce qui leur est arrivé: mauvais traitements, esclavage, abusée sexuellement, prison si elles s’échappaient. Dubaï est un paradis pour ceux qui ont beaucoup d’argent, mais ce petit monde ne pourrait pas survivre sans ces personnes qui y travaillent comme des esclaves.
      Je veux juste écrire que nous, les femmes dans le monde occidental, nous avons une belle vie, parce que beaucoup d’autres femmes se sont battues pour que nous ayons des droits. Il ne faut jamais l’oublier, et il ne faut jamais arrêter de lutter. Dans ce reportage, il y avait justement une de ces femmes qui luttait pour informer ces jeunes femmes éthiopiennes. J’ai trouvé cela formidable. Et c’est aussi pour ça que je suis fière d’être prof, parce que c’est nous qui transmettons les connaissances.
      Si l’on éduque les femmes, on éduque le monde, parce qu’elles apprennent leurs droits, elles apprennent à remettre en question les systèmes actuels, et elles reçoivent une vie meilleure. Je ne pourrais pas moi-même écrire ceci aujourd’hui, si je n’avais pas reçu une éducation.

avatar

Om admin

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Att vara lärare Être prof, Citat Citation, Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*