Svenskar Les suédois

Svenskarna kommer aldrig upphöra att förvåna mig. Trots att jag har bott i Sverige i snart 14 år.
     Igår (18/6 2011) var min man, en vän till oss och jag på Burlövsfestivalen, som anordnas varje år sedan några år tillbaka av vår hyresvärd Burlövsbostäder. Halv nio på kvällen hade de ett hyresgästlotteri med utlottning av två halva månadshyror.  Vi hoppades självklart att vi skulle vinna, men det blev tyvärr inte vi. Efter dragningen, från kl.21 till kl.1 var det en 60-talskväll med live musik. Musiken var bra och de som uppträdde hade en stor repertoar av låtar, så jag kunde dansa till några av dem. Men behållningen var mer att titta på de andra som dansade igår kväll. Det var en intressant studie i svensk dansteknik. 🙂
    Oavsett låt, oavsett takt, oavsett om det var en tryckare eller ej, dansade folk exakt samma steg och samma rörelser, utan att följa musikens rytm. Så folk var inte där för att dansa till musiken, utan de var bara där för att dansa “sin” dans. Det var ett par, som dansade “rock n’ roll-dans” runt dansgolvet; det kändes som att de bara ville “visa sig”, hur duktiga de var på att dansa, men de var så stela, och hade ingen känsla för musiken, endast benen rörde sig på dem, ryggen var stilla, så det var väldigt roligt att titta på. Sedan vågar vissa inte röra vid varandra trots att de dansar en tryckare. Och när de dansar sin tryckare, dansar de alldeles för fort.
     Jag är själv inte superduktig på att dansa, men i alla fall, så lyssnar jag på musiken och dansar och rör mig efter musikens takt.

Den andra intressanta saken under kvällen, var att vi var i ett stort partytält, där det mot betalning serverades mat och om man ville, alkoholhaltig dryck. Det stod skyltar att man inte fick ta in sin egen dryck (det kan jag förstå, eftersom de som anordnar en fest vill självklart få sålt sitt). Men trots det, upptäckte jag flera stycken som “smugglade” egen intagna öl- och ciderburkar. Det var lite patetiskt att se. Dessa personers syfte var att dricka endast för att bli full. Kl.22 var det redan några personer som var ute och spydde. Det är alkoholmissbruk! 🙂 I alla fall, att köpa av cateringfirman var faktiskt inte dyrare än vad man skulle ha betalat på ett vanligt krog, och där, vad jag vet, tar inte folk med sig egen sprit.
     Jag kan avsluta med att säga att det var en intressant studiekväll igår. I svenskt beteende. 🙂

Les suédois n’arrêteront jamais de me surprendre. Bien que j’habite en Suède depuis bientôt 14 ans.
    Hier (18/6 2011), j’étais avec mon mari et un ami au Festival de Burlöv que notre propriétaire, Burlövsbostäder, arrange au mois de juin depuis quelques années. À 20h30, ils avaient une loterie où deux personnes pouvaient gagner un demi-mois de loyer. Nous espérions bien sûr gagner, mais ce ne fut malheureusement pas nous. Après le tirage, une soirée années soixante était prévue avec de la musique live. La musique était bien, et les artistes avaient un grand répertoire de chansons, donc j’ai pu danser sur quelques unes. Mais le plus drôle fut de regarder les autres danser hier soir. Ce fut une étude intéressante sur la technique de danse suédoise. 🙂
    Quelle que fut la chanson, quel que fut le rythme, que ce fut un slow ou pas, les gens dansaient exactement de la même façon, avec les mêmes pas et les mêmes mouvements, sans suivre le rythme de la musique. Donc les gens n’étaient pas là pour danser sur la musique, mais juste pour danser “leurs” danses. Il y avait un couple qui faisait le tour de la piste de danse en dansant une “danse rock n’ roll”; mon impression ne fut qu’ils dansaient juste pour “se montrer”, à quel point ils étaient doués pour danser, mais ils étaient raides et étaient insensibles à la musique, juste leurs jambes se bougeaient, mais leurs dos restaient droits, alors c’était bien drôle à regarder. Ensuite, il y en a qui n’osent pas se toucher, alors qu’ils dansent un slow. Et quand ils dansent leurs slows, ils dansent beaucoup trop vite.
    Je ne suis pas super douée pour danser, mais au moins, j’écoute la musique et je danse d’après le rythme de la musique.

La deuxième chose intéressante pendant la soirée, est que nous étions sous un grand chapiteau, où l’on pouvait acheter à manger et si on voulait à boire des boissons alcoolisées. Il y avait des pancartes indiquant qu’il était interdit d’apporter ses propres boissons (cela peut se comprendre, puisque ceux qui arrangent la soirée veulent bien sûr vendre leurs propres boissons). Mais malgré les interdictions, j’ai vu plusieurs personnes qui en cachette avaient apporté leurs propres cannettes de bière et de cidre. C’était un peu pathétique à voir. Le seul but de ces personnes était de boire pour être saoul. À 22h, il y en avait déjà qui étaient en train de vomir. C’est vraiment de l’abus d’alcool! 🙂 Et d’acheter une boisson hier soir, ce n’était pas plus cher que dans un bar; là, je ne crois pas que les gens apportent leur propre boissons alcoolisées.
     Pour en finir, je veux juste dire que c’était une soirée d’étude intéressante hier soir. Une étude sur les comportements suédois. 🙂

avatar

Om admin

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*