Damernas detektivbyrå Mma Ramotswe détective

damernas detektivbyra

En lagom lättläst bok. Den lämnar inte efter sig så djupa intryck. Utan den lämpar sig väl till avkoppling.

Vad handlar boken om?
Mma Ramotswe var ett mycket intelligent barn; hon lärde sig tidigt att läsa, räkna och skriva och gick ut skolan med bra betyg. Hennes far var stolt över henne. Dock lyssnade hon inte på honom och begick sitt livs största misstag.
      När hennes far dör får hon pengar för att starta eget bolag; efter lite betänketid bestämmer hon sig för att öppna en detektivbyrå, vilket kan te sig underligt, då behovet för en detektivbyrå inte verkar vara så stort. Att hon dessutom är kvinna gör det hela lite underligare. I Botswana anser man att en kvinna bör gifta sig, skaffa barn och stanna hemma. Men Mma bestämmer sig för att trotsa den rådande kvinnosynen. Hon blir Botswanas första kvinnliga privatdetektiv.
      I boken får man läsa om flera av hennes fall, varav vissa blir mer eller mindre lätta att lösa.

Vad tyckte jag om boken?
Jag tyckte att boken var lagom spännande. Man behöver inte vänta 200 sidor för att veta hur ett fall ska lösas, utan ett fall löses ibland inom ett och samma kapitel, vilket gör att man inte känner någon stress när man läser boken.
     Mma Ramotswe är en liten underligare figur, som man fattar tycke för redan från början.
     Jag har fått låna en av böckerna om damernas detektivbyrå av min svärmor, så nu ska jag läsa vidare om Mma Ramotswes fall.

Un livre assez facile à lire. Il ne laisse pas de fortes impressions derrière lui, mais il est bien approprié pour un moment de détente.

De quoi parle le livre?
Mma Ramotswe était un enfant très intelligent; elle apprit tôt à lire, compter et écrire, et sortit de l’école avec des bonnes notes. Son père était fier d’elle. Mais elle ne l’écouta pas, et commit la plus grande erreur de sa vie.
     Lorsque son père meurt, elle reçoit une somme importante pour démarrer sa propre entreprise; après quelques temps de réflexion, elle se décide à ouvrir une agence de détectives, ce qui paraît étrange, car le besoin d’une agence de détective ne semble pas énorme. Qu’elle soit en plus une femme, est encore plus étrange. Au Botswana, il est estimé qu’une femme doit se marier, avoir des enfants et rester à la maison. Mais Mma se décide à braver cette façon de voir les femmes. Elle devient la première femme détective privé du Botswana.
    Dans le livre on peut lire plusieurs de ses cas, dont certains sont plus ou moins facile à résoudre.

Mon opinion sur le livre
J’ai trouvé que ce livre était juste assez passionnant. On n’a pas besoin d’attendre d’avoir lu 200 pages pour savoir comment un cas va se résoudre, mais un cas se résout quelques fois dans un seul et même chapitre, ce qui fait que l’on ne se sent pas stressé quand on lit ce livre.
    Mma Ramotswe est un personnage un peu singulier, mais auquel on s’accroche dès le début.
    J’ai emprunté un des livres de la série Mma Ramotswe détective à ma belle-mère, donc je vais aller continuer de lire les cas de Mma Ramotswe.

avatar

Om admin

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Bilder Photos, Böcker Livres. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*