Femton år – Quinze ans

I kväll kom jag på att jag för exakt 15 år sedan satte min fot i Sverige för första gången. Det har verkligen hänt mycket sedan dess.
        Från att varken ha jobb, utbildning eller förhållande, så har jag nu femton år senare blivit en uppskattad lärare, läromedelsförfattare, gift med en underbar man och förverkligade min dröm att få åka till en vit strand med turkost hav.
        Femton år. Men det känns fortfarande som igår då jag tog flyget från Paris till Kastrup, båten över till Malmö (nu finns det en bro Ler), fick inte min resväska med mig och fick förklara på min knaggliga engelska hur mitt bagage såg ut, och in i ett land som jag inte visste något om över huvud taget.
        Femton år. Jag lärde mig det svenska språket, och tyckte att det var ett så vackert språk att jag utbildade mig för att kunna undervisa i det. Jag slukade Selma Lagerlöfs böcker på originalspråket och det är tack vare henne, som jag idag kan skriva dessa rader.
        Livet är fantastiskt. Det gäller bara att se möjligheterna, våga göra fel, men också att våga satsa. Jag hoppas att de närmaste femton åren kommer att vara lika bra om inte ännu bättre än de femton senaste.

Ce soir, je viens de me rendre compte qu’il y a aujourd’hui exactement quinze ans que j’ai posé mon pied sur le sol suédois. Il s’est vraiment passé beaucoup de choses depuis.
        De n’avoir ni travail, ni formation, ni relation, j’en suis arrivée 15 ans plus tard à devenir un prof appréciée, une écrivain de livre pédagogique, mariée à un homme formidable et à réaliser mon rêve de me trouver sur une plage de sable blanc avec une mer turquoise.
        Quinze ans. Mais j’ai l’impression que c’était hier que j’ai pris l’avion de Paris pour Kastrup à Copenhague, puis le bateau jusqu’à Malmö (maintenant il y a un pontLer), que je n’ai pas eu ma valise à l’arrivée et que j’ai dû expliquer avec mon petit anglais de base à qui ressemblait mon sac, et rentrer dans un pays dont je ne savais absolument rien.
        Quinze ans. J’ai appris le suédois, une langue que j’ai trouvée si belle que j’ai étudié pour pouvoir l’enseigner. J’ai dévoré les livres de Selma Lagerlöf dans la langue originale, et c’est grâce à elle, qu’aujourd’hui je peux écrire ces lignes plus hauts.
        La vie est fantastique. Il suffit juste de voir les possibilités, oser se tromper, mais aussi oser risquer. J’espère que les quinze prochaines années seront aussi bien, sinon mieux que les précédentes.

avatar

Om admin

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*