God natt mister Tom – Bonne nuit Monsieur Tom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För knappt två veckor sedan var jag på biblioteket med mina elever, för att lyssna på vår trevliga bibliotekarie, Pia, som presenterade olika böcker för mina elever. Då fick jag reda på att hon själv nyligen hade upptäckt den här fina boken “God natt mister Tom”, och jag blev så nyfiken att jag bestämde mig för att också läsa en bok (precis som mina elever får göra). Ler

Vad handlar boken om?
Boken handlar om William Beech, en liten svag nioårig pojke, som blir evakuerad från London till landet i början av andra världskriget. Han blir placerad hos den vresige Thomas Oakley och alla undrar hur det ska gå för pojken.
      Det visar sig att det finns en anledning till Mister Toms vrede och sorg. Och det visar sig också att Will har blivit svårt misshandlad av sin mor. Men Tom och Will hittar till varandra, och boken är en fin bok om kärlek och vänskap.

Vad tyckte jag om boken?
Det är ingen spännande bok, men den är mycket vacker. Det är fina beskrivningar och man blir verkligen projicerad tillbaka till 1940-talets England. Det är dessutom så mycket kärlek i boken att man faktiskt rörs till tårar i slutet. Helt klart värt att läsa, för att få en inblick om hur barn från Londonborna skickades till landet och placerades i för dem okända familjer och vad de fick utstå eller uppleva. Rekommenderas starkt! Nu blir det spännande att höra vad mina elever, som ska läsa boken, tycker om den. Ler

***

        Il y a à peine deux semaines, j’étais à la bibliothèque pour écouter notre charmante bibliothécaire Pia qui présenta différents livres à mes élèves. J’appris qu’elle avait elle-même récemment découvert ce joli livre ”Bonne nuit Monsieur Tom”. Cela attira mon attention et ma curiosité, pourquoi je décidai de lire ce livre (exactement comme mes élèves doivent aussi lire un livre). 🙂

De quoi parle le livre?
        William Beech est un petit garçon de neuf ans à la santé fragile. Il est évacué de Londres à la campagne au début de la seconde guerre mondiale et est placé chez monsieur Thomas Oakley au caractère revêche. Tous se demandent comment cela va se passer pour ce pauvre petit garçon.
      
Il s’avère qu’il y a une raison à la colère et à la tristesse de Monsieur Tom. Il s’avère aussi que Will a été victime de mauvais traitements par sa propre mère. Mais Tom et Will vont s’entraider, et ce livre est un très beau livre qui parle d’amour et d’amitié.

Mon opinion sur le livre
       Ce n’est pas un livre très passionnant, mais c’est une très belle histoire. Les descriptions nous projettent vraiment en Angleterre durant les années 1940. Il y a aussi tant d’amour dans ce livre, qu’il nous émeut jusqu’aux larmes. Il vaut vraiment la peine d’être lu, pour avoir un aperçu sur la vie de ces enfants londoniens qui sont envoyés à la campagne et placés chez des personnes inconnues, et ce qui leur arrive. Je le recommande fortement. Ce qui m’intéresse maintenant, c’est de savoir ce que mes élèves en pensent. Ler

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Att vara lärare Être prof, Bilder Photos, Böcker Livres. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*