Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek

(Article non traduit en français.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter att ha hört kollegor prata om den här boken och hört att den vunnit pris, tänkte jag att jag också skulle läsa den. Men jag hade lika bra kunnat låta bli. För efter att ha läst den här romanen var min enda tanke: vilket slöseri med min tid att jag läste den.

Så som det står i titeln, trodde jag att boken skulle vara en kärleksroman. Men den handlar enligt min mening absolut inte om kärlek, utan bara om hur dum man kan vara. Jag står inte ut med någon av de båda huvudpersonerna. Den ena, Ester Nilsson, förälskar sig i en konstnär, Hugo Rask, utan att egentligen känna honom. Hon förälskar sig i hans image, mer än i honom som person. Och när hennes “kärlek” inte blir besvarad, så har hon inte förnuftet att släppa taget.
      Hugo Rask beter sig också som ett svin gentemot henne, genom att aldrig vilja prata med henne och förtydliga för henne att det inte blir något mellan de två.
      Så jag tyckte bara att det var så jobbigt att läsa om hennes “kärlek”, som jag egentligen inte vill kalla kärlek, utan snarare besatthet. Och hon är så dum att hon inte reflekterar över att hon förstör för sig själv.
       Om man då bara tänker på själva romanens handling, så tycker jag inte att den handlar om något speciellt. Det är en vanlig händelse. En kvinna förälskar sig; hennes kärlek blir inte besvarad, och hon bara lider av det. Punkt.
        Det enda positiva jag kan hitta i boken, är språket. Det är mycket väl skrivet. Författaren lyckas verkligen sätta ord på vad många människor kan känna, och det tyckte jag var bra. Men jag rekommenderar faktiskt inte boken. För jag tycker att språket räcker inte för att “rädda” romanen.

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Bilder Photos, Böcker Livres, Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*