Avblattefieringsprocessen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Article non traduit en français, car ce livre n’est pas traduit en français.)

Mina elever har varje termin i uppdrag att läsa en roman, och deras första uppgift är att skriva kort om författaren, vars bok de ska läsa. Denna termin valde en av mina elever att läsa Zulmir Bečevićs debutroman “Resan som började med ett slut”, och i hennes inlämningsuppgift hade hon skrivit i sin presentation av författaren att han hade skrivit en ny bok som heter “Avblattefieringsprocessen”. Självklart blev jag väldigt nyfiken på att läsa denna roman, med tanke på titeln. Ler

Vad handlar boken om?
Alen, 15 år, bor i en fosterfamilj, då hans egen far sitter i fängelse och bevisar Partiets ekonomiska talespersons resonemang att det finns “sjukt många invandrare i de svenska fängelserna”. Sverige har haft en misslyckad integrationspolitik och därför har Partiet kommit med en manifest: Avblattefieringsprocessen.
        Precis som titeln antyder, är avblattefieringsprocessen tillsatt för att försvenska osvenskar. Osvenskar definieras med att de är medborgare “födda i Sverige av utlandsfödda föräldrar” och “på grund av sin formella medborgarstatus inte kan utvisas”. Dessa osvenskar känns igen genom att de uppbär följande egenskaper: “osvenskt namn, osvenskt utseende samt osvenskt beteende”. Eftersom detta är ett problem “som hotar vår svenska identitet måste osvenskarna” försvenskas.
      Den femtonårige Alen uppbär alla kriterier: han heter ju Živković i efternamn, ett namn som ingen “riktig svensk” kan uttala; hans hår är mörkt och han har tjocka ögonbryn; och hans beteende är ju inte normal, eftersom han, enligt den vanliga uppfattningen uppför sig som en vanlig tonåring, men i romanens Sverige, uppför han sig osvenskt. Därför ska han till alla medel försvenskas, trots att han redan känner sig svensk, då han är född och uppvuxen i Sverige, och det enda han känner till är Sverige och den svenska kulturen.

Vad tyckte jag om boken?
Den här romanen kom verkligen i rättan tid med tanke på årets riksdagsval, då Sverigedemokraternas framgång aldrig tidigare har varit så stort som i år, 2014.
       Romanen utspelar sig i en för oss obestämbar framtid, men av de olika datum som anges i boken, kan man dra slutsatsen att bokens handling utspelar sig på 2020-talet i Sverige.
       “Partiet” som nämns i boken har väldigt stora likheter med Sverigedemokraternas retorik. Och med tanke på årets händelser, så skulle det inte vara orimligt att handlingen i boken verkligen skulle kunna hända om några år om Sverigedemokraterna fortsätter att få mer makt i Sverige.
       Den här romanen påminde mig lite om “Ett öga rött” och “Delirium”, då människorna kategoriseras i olika fack beroende på deras ursprung, beteende och utseende. Men är inte det viktigaste att vara en bra människa?

“Sverige, Sverige, Sverige. Det är det enda man ser och hör på teve. [—] Svenskhet … vad spelar det för roll? Det viktiga är att man är en bra människa, att man gör rätt för sig.” (s.118)

Personligen tycker jag att den här romanen är en tänkvärd roman, som alla i hela Sverige borde läsa. Hur långt kan det gå om rasismen fortsätter? Den här boken ger ett lite pessimistiskt svar på den frågan. Men vi som lever idag har möjlighet att påverka framtiden, genom att lära våra barn tolerans och respekt, så att rasismen en dag försvinner.
      “Be the change you want to see in the world”, lär Mahatma Gandhi ha sagt. Jag hoppas att det är fler än jag som också vill se en förändring i världen när det gäller rasismen.

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Bilder Photos, Böcker Livres, Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*