Dagsutflykt – Journée d’excursion

karta

(Bilder efter artiklen. Photo après l’article.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå lördagen bestämde vi att åka på en liten utflykt på andra sidan Skåne. Vi passerade ett “slott”, närmare bestämt Hjularöds gods, som vi bara tog bild på. Körde sedan på små grusvägar, eftersom Mats hade ställt in sin GPS att ta den kortaste vägen. Några gånger fick vi vända, då vägen antingen var avspärrad, för vi hamnade mitt i ett militärt övningsområde, eller så var vägen inte anpassad till vår bil. Ler Mats beklagade sig över att vi inte körde en Jeep, för då hade vi kunnat fortsätta på skogsvägen som GPS:n visade. Ler
        
Vi hade först tänkt fika på caféet Trolldegen i Degeberga, men där var det en gigantisk marknad, och bara att parkera skulle kostat 40 kr. Vi hade ingen lust att trängas bland köpsugna människor, och tänkte att för dessa kronor kunde man få två koppar kaffe någon annanstans, så vi körde vidare till Åhus, där vi hade tänkt äta på en restaurang med utsikt på stranden. i Åhus hade de en beachhandbollturnering så det var fullsmockat på strandparkeringen. Därför körde vi vidare och så småningom kunde lunchen inmundigas på Kristianstads golfklubb i Åhus. Där var det lugnt och skönt. Vi var de första in på restaurangen och kunde äta deras grillbuffé, med nygrillat och färsk salladsbuffé. Perfekt avkoppling! Ler
        
Dagens andra resmål var Sveriges minsta bibliotek i Bromölla. Där kunde jag “låna” en bok på obestämd tid. Ler Biblioteket är lika stort som ett telefonkiosk, och där kan man låna en bok, eller lämna en. Intill biblioteket ligger Skånetrafikens väntsal, där vi kunde se en utställning om hur det såg ut i Bromölla för några miljoner år sedan. Ler
        
Efter att ha tittat på utställningen fortsatte vi vår promenad i Bromölla för att se en väggmålning föreställande ett uppochnervänt dinosaurieskelett. Väggmålningen skapades av ROA under en vecka i augusti 2014. Eftersom det var en pelare i vägen för väggen, var jag tvungen att klättra upp på en liten mur, för att kunna få en bild av målningen i sin helhet. Ler
        
En bit ifrån Ifös parkering där man kan se väggmålningen finns torgfontänen “Scanisaurus”, som föreställer två svanhalsödlor. På den här skulpturen har man använt cirka 3000 delar formsatt keramik, tillverkade på Iföverken. På samma torg kan man besöka världens minsta galleri, Ler med konstverket “En inspiration med en utspiration” utställt där. Precis när vi stod på torget, klockan 15, började torgets klockspel att spela Idas sommarvisa.
        
Det var så ansträngande Blinkar att gå runt i Bromölla och se på alla dessa minsta platser i världen, att vi körde vidare till Humletorken i Näsum . Där torkade de humle för öltillverkning fram till 1959, men vi tog ingen öl där, utan vi fikade med hembakade kakor. I deras shop hittade jag några målarobjekt, Ler och på deras lekplats kunde jag få gunga av mig lite. Ler
        
Dagen närmade sig sitt slut, och på väg hem stannade vi till vid Västanå kvarn i Näsum. Över ån vid kvarnen finns en vacker stenvalvsbro, som byggdes på 1830-talet. Bron, som är 47,1 m lång, är en valvbro i fyra spann och med tre strömdelare av lavade stenar. Sista stoppet för dagen var för att betrakta utsikten över Ivösjön.
         Det var en härlig dag med perfekt väder och väldigt intressanta nya platser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       Samedi, nous avons décidé de faire une petite excursion de l’autre côté de la Scanie. Nous avons passé un château, Hjularöds gods, que nous avons seulement pris en photo. Puis pour nous rendre à notre but, nous avons pris des petites routes, même des sentiers de terre, car Mats avait paramétré son GPS de prendre la route la plus courte. À certains moments, nous avons dû faire demi-tour ; une fois car nous avons abouti en plein champ d’entrainement militaire, et d’autres fois, car le chemin n’était pas adapté à notre voiture. Ler Mats s’est plaint de ne pas avoir de Jeep, car sinon nous aurions pu prendre toutes les routes que le GPS avait choisi pour nous. Ler
       
Nous avions l’intention de nous arrêter au café Trolldegen à Degeberga, mais il y avait là un immense marché, et de se garer nous aurait coûté 40 couronnes. Nous n’avions pas envie de nous bousculer entre des gens avides de faire des affaires, et pour 40 couronnes on peut avoir deux tasses de café ailleurs. Ler Alors nous avons repris la route pour Åhus, où nous pensions pouvoir déjeuner dans un restaurant avec vue sur la plage, mais lorsque nous sommes arrivés, le parking de la plage était plein, car il y avait un tournoi de handball sur plage. Finalement, nous avons décidé d’aller déjeuner au club de golf de Kristianstads à Åhus, où c’était calme et très agréable. Nous sommes arrivés les premiers au restaurant, où nous avons pu déguster des grillades et un buffet de salades. Détente parfaite ! Ler
       
Notre deuxième but de la journée était de visiter la bibliothèque la plus petite de Suède à Bromölla, ou j’ai pu « emprunter » un livre à durée indéterminée. Ler La bibliothèque était aussi grande qu’une cabine de téléphone, et l’on peut y laisser un livre, ou en emprunter un. À côté de la bibliothèque, nous sommes rentrés dans la salle d’attente de la gare de Skånetrafiken, où l’on pouvait voir une exposition sur de quoi la Scanie avait l’air il y a quelques millions d’années. À Bromölla, on a retrouvé plein de fossiles et certains sont exposés dans cette salle d’attente de la gare.
       
Après avoir regardé l’exposition, nous avons continué notre promenade dans Bromölla, pour aller voir une peinture murale qui représente un squelette de dinosaure sur le dos. Cette peinture murale a été faite par
ROA durant une semaine en août 2014. Malheureusement, il y avait un pilier devant la façade, j’ai donc été obligé de grimper sur un petit mur pour pouvoir prendre une photo de la peinture en entier. Ler
       
À quelques pas du parking d’Ifö, où l’on peut voir la peinture murale, il y a la fontaine «Scanisaurus » qui représente deux lézards au long cou. Sur cette sculpture on a utilisé environ 3000 morceaux de céramique  qui ont été fabriqués à l’usine d’Ifö. Sur cette même place, on peut aussi visiter la galerie la plus petite du monde, où est exposé l’œuvre d’art « En inspiration med en utspiration ». Alors que nous nous trouvions sur la place, à 15 heures, le carillon de la place s’est mis à sonner.
       
C’était un peu fatigant Blinkar de se promener dans Bromölla et de voir tous ces plus petits endroits du monde, alors nous avons repris la voiture pour nous rendre au café du domaine de Humletorken à Näsum, où l’on a fait sécher du houblon pour la production de la bière jusqu’en 1959. Nous n’y avons pas pris une bière, mais un café avec des gâteaux faits maison. Dans leur boutique, j’y ai trouvé des objets à peindre, Ler et j’ai pu faire un peu de balançoire sur leur aire de jeu. Ler
       
La journée s’approchait de sa fin, et sur le chemin du retour, nous nous sommes arrêtés au moulin à eau de Näsum. Au-dessus de la rivière, il y a un joli pont en pierre, de 47,1 mètres, avec quatre arches, construit en 1830 . Et notre dernier arrêt fut pour admirer la vue du lac Ivösjön.
      
Ce fut une super journée avec un temps parfait et de nouveaux endroits très intéressants.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVägen avspärrad – Militärt område
Route barrée – terrain militaire

OLYMPUS DIGITAL CAMERALunch på golfklubben i Åhus
Déjeuner au club de golf à Åhus

 

 

Bromölla

Sveriges minsta bibliotek / La bibliothèque la plus petite de Suède

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  808 Pureview_1507_0656

Utställning om fossilfynd / Exposition sur les découvertes de fossiles

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Väggmålning / Peinture murale

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 808 Pureview_1507_0663OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torgfontänen / Fontaine de la place
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Världens minsta galleri / La plus petite galerie du monde
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Näsum

Humletorken / Séchoir de houblon
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

808 Pureview_1507_0688  808 Pureview_1507_0692

Västanå kvarn / Moulin à eau de Västanå
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ivösjön / Lac Ivösjön

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Bilder Photos, Filmer Films, Utflykter Excursion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*