Att överraska sina elever – Faire une surprise à ses élèves

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På fredagen var det sista gången för denna termin som hela min klass var tillsammans, och för första gången på tio år som lärare, har jag haft en klass med bara sju elever, vilket tillät mig att förbereda en liten överraskning för var och en av dem.
      Under hösten 2015 har jag varit på en utbildning, från Malmö Högskola på uppdrag av Skolverket, som handlar om arbetsliv i vuxenutbildning. Vid första kurstillfället fick vi lite reklammaterial utdelade till oss, bland andra något häfte med orden “Alla vinner på väl underbyggda val!” på omslaget. Då det var några häften över, när första kurstillfället var slut, den dagen i augusti, fick vi besked att vi kunde ta några extra häften. Ler Så jag försåg mig med 7 stycken, för jag tänkte att det kunde vara en bra present till några elever.
      Nu när terminen närmade sig sitt slut, tänkte jag igen på vilka presenter jag kunde ge till mina elever och eftersom jag hade dessa sju häften, tänkte jag att det var en perfekt present för var och en av mina elever som nu lämnar mig efter nästan ett helt år i min klass.
Creating yourself
      Först funderade jag på om jag bara skulle sätta på ett klistermärke i häftet med “Allt börjar med en bra lärare”, som jag har fått från Lärar-förbundet, men sedan tänkte jag att det var bättre med något annat tänkvärt, så jag letade bland mina bilder och gjorde egna klisterlappar med en bild där det står “Life is about creating yourself”. Därefter bestämde jag mig för att skriva någon utmaning till eleverna, och efter många om och men på kladdpapper skrev jag slutligen följande i varje häfte:

Tack för denna tid tillsammans, (Namn)!
      Här får du ett tomt häfte, ty framtiden är inte skriven än, men nu är det upp till dig att fatta pennan och skapa den.
     Jag önskar dig att du lyckas med allt som du kommer att företa dig.
    Stor kram,
    Cécile

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag tror att mina elever uppskattade min present. Ler Nu hoppas jag verkligen att de kommer att skriva något i dessa häften och skapa sin egen framtid. Det känns lite vemodigt att de lämnar mig, samtidigt som jag vet att jag har gjort ett intryck i deras liv.

Rött hjärta

*******************************************

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     Vendredi fut la dernière fois pour ce semestre où toute ma classe était réunie, et pour la première fois depuis 10 ans comme prof, j’ai eu une classe avec seulement sept élèves, ce qui m’a permis de pouvoir leur préparer une petite surprise à chacune.
    
Durant le semestre d’automne 2015, j’ai participé à un cours organisé par l’école supérieure de Malmö, à la demande de la Direction nationale des établissements scolaires, qui traitait du sujet de la vie professionnelle dans l’enseignement pour adultes. Lors de la première journée de cours, on nous a offert du matériel publicitaire, dont un cahier avec ces mots sur la couverture : « Chacun gagne en faisant des choix bien étayés ! » À la fin de cette première journée de cours, il restait quelques cahiers, et les organisateurs nous ont permis d’en prendre quelques-uns en plus. Ler Alors, j’en ai pris 7 en me disant que cela pourrait servir à faire des cadeaux à quelques élèves.
    
Alors que ce semestre s’approchait de sa fin, je me suis mise à réfléchir à quels cadeaux je pouvais faire à mes élèves, et je me suis rappelée que puisque j’avais ces sept cahiers, cela ferait un parfait cadeau à chacune de mes élèves qui me quittent après presque une année dans ma classe.
Creating yourself     
D’abord, je pensais coller sur le cahier un autocollant que j’ai reçu de mon syndicat, où il est écrit « Tout commence par un bon enseignant », mais ensuite, je me suis dit que ce serait mieux avec autre chose digne de réflexion, alors j’ai cherché dans mes photos et ai trouvé cette image où il est écrit : « Life is about creating yourself » (La vie c’est de se créer soi-même), et dont j’ai fait mes propres autocollants. Ensuite je me suis décidée à donner un challenge à mes élèves, et après bien des ratures sur mon brouillon, je leur ai écrit à chacune ce texte dans le cahier :

     Merci pour ce temps passé ensemble, (Nom) !
     Voici un cahier vide, car le futur n’est pas encore écrit, mais c’est à toi maintenant de prendre la plume et de le créer.
     Je te souhaite de réussir dans tout ce que tu vas entreprendre.
     Bien amicalement,
     Cécile

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je crois que mes élèves ont apprécié mon cadeau. Ler Maintenant, j’espère qu’elles vont y écrire quelque chose dans ces cahiers, et créer leur propre futur. C’est avec un peu de mélancolie dans mon cœur que de voir mes élèves me laisser, mais en même temps, je sais que j’ai laissé une trace dans leurs vies.

Rött hjärta

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Att vara lärare Être prof, Bilder Photos, Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*