Det började med en banan – Cela commença avec une banane

När jag satt och åt frukost på lördagsmorgonen, efter att ha cyklat en morgonrunda på drygt 20 km fram och tillbaka från Åkarp till Stora Råby utanför Lund, för att köpa ekologiskt bröd på Brödlabbet, såg jag att jag på frukostbordet hade framför mig: två löskokta ekologiska ägg, ekologiskt bröd, ekologisk mjölk, ekologisk majonnäs och nästan ekologiska hemgjorda syltar. Ler 

När jag berättar för människor om allt jag handlar som är ekologiskt får jag bland annat svaret att det är mycket dyrare, så att barnfamiljer inte har råd med ekologisk mat, och att det säkert förekommer fusk bland ekologisk produktion. Därför känner jag att det är dags för mig att skriva ett blogginlägg om hur det blev att jag en lördag morgon för några dagar sedan kunde inmundiga en nästan 90 % ekologisk frukost.

Det började med en banan.

Jag har alltid varit intresserad av miljön och tycker att det är viktigt att man inte förstör naturen. Och jag blir bedrövad när jag ser vilka förödelser människorna ålägger jordklotet och sågar den gren de sitter på. Därför gör jag alltid allt som är i min makt, för att själv dra mitt strå till stacken och inte bidra till att vår planet förstörs. Men jag, som många andra, har också tyckt att det är dyrt med ekologiska produkter, och med bara en lön i vår familj och barn att försörja har det ekologiska valet inte alltid stått i första hand. Tills jag en dag för några år sedan såg dokumentärfilmen “Bananas” på bio (här kan ni se en trailer av filmen), och kom till insikt, att det också var dags för mig att börja agera. Filmen är en dokumentär om arbetare på bananplantager i Nicaragua, vilka får sin hälsa förstörd på grund av alla kemikalier som används för att bespruta bananerna. Sedan dess köper jag aldrig mer konventionellt odlade bananer, utan bara ekologiska. Och jag avstår hellre från att köpa en banan än att bidra till att dessa människor på andra sidan jordklotet får sämre hälsa på grund av mina handlingar.

På en utställning som Malmö museer hade för några år sedan, fick jag lära mig att det var likadant på kaffeplantagerna, och sedan dess köper vi bara ekologiskt kaffe, vilket dessutom smakar mycket bättre än konventionellt odlat kaffe. Detsamma gäller vindruvor. Om det finns ekologiska vindruvor, kan jag tänka mig att köpa det, men om det inte finns, så köper jag inget.

En dag för några år sedan läste jag också information om hur de stackars hönsen hade det, och jag lärde mig skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt producerade ägg. Så numera köper jag endast ekologiska ägg och vet att hönsen har det bra också.

Jag bytte inte ut alla matvarorna på en gång, det hade varit alldeles för dyrt, men om man byter ut några åt gången, och upptäcker att det smakar mycket bättre, samtidigt som det är bra för miljön, så finns det ingen anledning för mig att komma tillbaka till konventionell mat. Att det är dyrare och att man inte kan mätta en familj med bara ekologiska produkter, får jag ofta höra som argument för att man inte vill handla ekologiskt. Det är klart, vissa saker är dyrare, men om man handlar efter säsong, är det ofta inte så stor prisskillnad mellan den ekologiska och den konventionella maten. Men om man köper ekologiskt, är man mer rädd om den maten man köper, man äter mindre (vilket är bra för hälsan) och man kastar också mindre. Jag kastar aldrig mat, för det är resursslöseri, tycker jag; tyvärr kan jag bevittna varje dag på min arbetsplats kollegor som inte äter upp och kastar mat i soporna. Inte konstigt att man säger sedan att man inte har råd att köpa ekologiskt om man kastar en del. För mig är det samma sak som att kasta pengar i soptunnan. Det är klart att jag fortfarande själv inte har råd att köpa allt ekologiskt, men bland annat kaffe, morötter, potatis, ris, mjölk, bröd, kakao, bananer, vindruvor och ägg köper jag numera bara ekologiskt, därför att de är så mycket godare, och jag vet att miljön inte förstörs där de produceras.

Det sista argumentet om att det skulle förekomma fusk bland ekologiska produkter, kan jag ju inte förneka. Det förekommer ju fusk överallt. Men fusket är mer utbrett bland den konventionellt odlade maten, eftersom den inte kontrolleras lika mycket som den ekologiska. Som Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida:

Kan det röra sig om fusk också?
Det går inte att utesluta men ekologiska produkter är inte mer utsatta för bedrägeri och fusk än andra. Snarare tvärtom eftersom ekologisk produktion är en av EU:s mest kontrollerade produktionsformer – med årliga och frivilliga kontroller utöver vad svensk och europeisk livsmedelslagstiftning kräver. Om bekämpningsmedel hittas i ekologisk mat är det med allra största sannolikhet föroreningar från oekologisk odling, förväxling av analysprover eller misstag i hanteringen. Det är alltid viktigt att dessa fall utreds för att ta reda på orsaken.
Källa:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/kan-ekologisk-mat-innehalla-bekampningsmedel (28/8 2016)

En kan inte göra allt, men alla kan göra något. Den här världen vi lever i får vi bara låna tills vi dör, och därför om alla hjälps åt, så bidrar vi inte till att förstöra planeten, utan snarare kan vi, genom att handla ekologisk mat, bidra att bevara den till de kommande generationerna. Hjälp mig att ta hand om planeten; det är den enda vi har. Jag har själv inga egna barn, så jag skulle kunna vara egoistisk och inte bry mig. Men jag bryr mig faktiskt om andras barn, om era barn; det är de som kommer att ta hand om jorden efter oss. Så vilken värld vill vi lämna till dem?

***

Lorsque j’étais attablée devant mon petit-déjeuner samedi matin, après avoir fait un tour en vélo matinal de 20 km aller-retour d’Åkarp à Stora Råby en dehors de Lund, pour acheter du pain bio à Brödlabbet (boulangerie bio), j’ai constaté que j’avais devant moi : deux œufs à la coque bio, du pain bio, du lait bio, de la mayonnaise bio, et des confitures faites maison presque bio. 🙂

Quand je parle aux gens de tout ce que j’achète qui est bio, les réactions sont souvent que c’est bien plus cher, et que les familles qui ont des enfants n’ont pas les moyens d’acheter de la nourriture bio, et qu’il y a sûrement des fraudes dans la production de produits alimentaires biologiques. C’est pour cela que je trouve qu’il est grand temps pour moi d’écrire un article sur le chemin que j’ai fait pour pouvoir un samedi matin prendre un petit-déjeuner à presque 90 % bio.

Cela commença avec une banane.

J’ai toujours été intéressée par l’environnement et trouve que c’est important de ne pas détruire la nature. Et cela m’attriste quand je vois quels ravages les hommes peuvent faire à la terre, et scient la branche sur laquelle ils sont assis. C’est pourquoi je fais toujours tout ce qui est en mon pouvoir pour apporter ma contribution  et ne pas contribuer à détruire la planète. Mais, moi, comme beaucoup d’autres, j’ai aussi pensé que c’est plus cher avec les produits bios ; et avec un seul salaire et des enfants à nourrir, de choisir des produits bios, n’a pas toujours été ma priorité. Jusqu’au jour où j’ai vu le documentaire « Bananas » (ici vous pouvez voir une bande-annonce du film), et ai réalisé qu’il était aussi temps pour moi d’agir. Le film est un documentaire sur des travailleurs dans des plantations de bananes au Nicaragua, et dont la santé est détériorée par tous les produits chimiques qu’ils sont obligés d’utiliser pour traiter les bananes. Depuis je n’achète plus de bananes de culture conventionnelle, mais des bananes bios. Et je me prive plutôt de bananes que de contribuer à ce que ces travailleurs de l’autre côté de la terre aient une mauvaise santé à cause de mes choix.

Lors d’une exposition au musée de Malmö il y a quelques années, j’ai aussi appris que c’était pareil sur les plantations de café, et depuis nous n’achetons que du café bio, qui d’ailleurs à meilleur goût que le café produit conventionnellement. Il en est de même avec le raisin. Et s’il y a du raisin bio quand je fais des courses et que c’est la saison, je peux en acheter, mais s’il n’y en a pas, je n’en achète pas.

Un jour, il y a quelques années aussi, j’ai lu un rapport sur les pauvres poules, et j’ai appris la différence entre les œufs bios et les œufs conventionnels. Alors depuis, je n’achète plus que des œufs bio et je sais que les poules vont bien aussi.

Je n’ai pas changé tous mes aliments en une seule  fois, cela aurait été trop cher, mais si l’on en change un, peu à peu, et qu’on découvre que le goût est meilleur, en même temps que cela est bon pour l’environnement, je n’ai plus aucune raison de racheter des aliments conventionnels. Que cela soit plus cher, et que l’on ne peut pas nourrir une famille avec des produits bios, est un argument que j’entends souvent par ceux qui ne veulent pas acheter des produits bios. C’est vrai, certains produits sont plus chers, mais si l’on achète par saison, il n’y a souvent pas de grosses différences de prix entre les aliments bios et les aliments conventionnels. De plus, si l’on achète des produits bios, on prend plus soin de la nourriture que l’on achète, on mange moins (ce qui est meilleur pour la santé) et l’on jette moins. Je ne jette jamais de nourriture, car je trouve que c’est du gaspillage ; malheureusement, j’assiste chaque jour à mon travail à du gaspillage alimentaire par des collègues qui ne finissent pas ce qu’ils ont mis dans leurs assiettes et jettent de la nourriture à la poubelle. Ce n’est pas étonnant qu’on dise qu’on n’a pas les moyens d’acheter de la nourriture bio, quand on en jette une partie. Pour moi, c’est comme jeter de l’argent à la poubelle. J’avoue que je n’ai pas encore les moyens de n’acheter que des produits bios, mais entre autre, le café, les carottes, les pommes de terre, le ris, le lait, le pain, le cacao, les bananes, les raisins et les œufs, je les achète toujours bios. Car tous ces produits sont bien meilleurs au goût, et je sais que l’environnement n’est pas abîmé là où ils sont produits.

Le dernier argument qu’il y aurait aussi des fraudes dans la production bio, je ne peux pas le nier. Il y a des fraudes de partout. Mais la fraude est plus répandue dans les produits conventionnels que dans les produits bios, pour la simple et bonne raison, que les produits bios sont contrôlés plus souvent et plus sévèrement que les produits alimentaires conventionnels.

Une personne ne peut pas tout faire, mais tous peuvent faire quelque chose. Ce monde dans lequel nous vivons, nous ne l’empruntons que jusqu’à ce que nous mourions. Et pour cela, si tout le monde s’entraide, nous ne contribuerons pas à détruire la planète, mais à la conserver pour les générations futures. Alors aidez-moi à prendre soin de notre planète, c’est la seule que nous avons. Je n’ai pas d’enfants à moi, alors je pourrais être égoïste et ne penser qu’à moi. Mais je me préoccupe des enfants des autres, de vos enfants, ce sont eux qui vont prendre soin de la terre après nous. Alors, quel monde voulez-vous leur laisser ?

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Tankar Pensées. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*