Arvet efter dig

(Article non traduit en français.)

Före jul fick jag många presenter av mina olika elever, och jag är tacksam för allt jag fick. Ta nu dock inte illa upp, alla ni som gav mig presenter, Smile men det var en present som slog alla andra.
      Jag tror inte att det finns något som kan göra mig gladare än att man ger mig en helt ny roman att läsa. Då far alltid mina tankar till Selma Lagerlöfs berättelse om den bok hon fick i julklapp när hon var liten, en jul på Mårbacka. Jag känner själv samma iver och glädje att få hålla en helt ny bok i handen och få läsa många timmar i sträck under jullovet. Så, stort tack Hamida, för att du gav mig den här romanen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       Den här boken, “Arvet efter dig”, gladde mig tre gånger. För det första var det ju en bok jag fick i present; för det andra var det från en författare som jag tycker om, Jojo Moyes; och för det tredje var den här nya boken uppföljaren till en bok jag verkligen hade gillat “Livet efter dig”, och som jag också hade fått som present i januari 2015. Jag skrev aldrig något blogginlägg om den här sistnämnda boken, men jag presenterade den för mina elever i april 2015, och filmade mig själv medan jag presenterade boken, så ni kan se filmen här, om ni vill veta vad jag tyckte om förra boken. Smile 
       I sitt tackord till “Arvet efter dig” skrev författaren att hon kanske inte skulle ha skrivit den här boken om Lou (Louisa Clark), huvudpersonen i båda böckerna inte hade fortsatt leva så starkt i vår fantasi. Ja, för det är precis vad huvudpersonen gör. Hon lever vidare i våra fantasier, tack vare en författare som har gjort henne levande. Jag har i skrivande stund inte sett filmen som gjordes efter boken “Livet efter dig”, men jag vet inte om jag vill se den, eftersom jag har mina egna inre bilder av huvudpersonerna, och en film kan bara förstöra dessa inre bilder.

Vad handlar boken om?
Lou bor nu i London, i en lägenhet som köptes med hjälp av Wills pengar. Will, som Lou var personlig assisten till i förra boken, lever inte längre, och har lämnat ett arv till Lou, och en uppmaning om att leva. Men det är svårt att leva efter att man har förlorat en nära anhörig. Hon går varje vecka till en “Gå-vidare grupp”, som är en grupp människor som har förlorat någon anhörig eller närstående person, och som behöver bearbeta sin sorg. Där får Lou träffa olika personer, som öppet berättar om sina liv och tankar, men Lou har själv svårt för att öppna sig.
     
Hon råkar ut för en svår olycka, när hon trillar från sin takterrass och blir upplockad av två ambulansförare, varav den ena kommer att nu spela en betydande roll i hennes liv, samtidigt som en annan person oväntat dyker upp i hennes liv och vill veta mer om Will Traynor. Allt detta kommer att förändra Lous liv för alltid.

Vad tyckte jag om boken?
Som förra boken är den här boken lagom spännande och innehåller allt som en bra historia ska innehålla. Levande karaktärer, kärlek, sorg, oväntade familjekonflikter allt med en nypa humor.
     För en gångs skull läste jag hela boken utan att tänka på vad jag skulle kunna använda från boken i undervisningen. Smile Utan det var ett rent nöje att få glömma min lärarvardag och få leva i Lous kläder i några dagar, känna hennes känslor och höra hennes tankar. Och det var med tårar i ögonen jag slog igen sista sidan i boken. Man hoppas att författaren vill fortsätta låta Lou leva igen i en annan bok. Samtidigt som att boken avslutas med en öppning och att man kan tänka sig en fortsättning, känns den också som att det kanske inte blir fler böcker med Louisa Clark.
     Det är den tredje boken från Jojo Moyes som jag läser, och den kan jag varmt rekommendera, men läs först “Livet efter dig”, så att det blir lättare att förstå handlingen och känslorna i “Arvet efter dig”.
     Trevlig läsning och gott nytt år 2017!

avatar

Om Cécile Tartar Jönsson

Vill ni veta mer om mig, kan ni läsa mer på: Si vous voulez en savoir plus sur moi, allez sur: www.cecile.cc
Det här inlägget postades i Bilder Photos, Böcker Livres. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Arvet efter dig

  1. avatar Hamida skriver:

    Hej Cecile!
    Jag är glad att du tyckte om boken men tacka inte för att det var så liten. Du lärde mig tusen gånger mer än boken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*